Tips bij het uitkiezen van nieuwe gordijnen

Gordijnen zijn bijzondere sfeermakers en een prachtige oplossing voor grote ramen. Eigentijdse gordijnen zijn op tal van manieren te plaatsen. Waar kies jij voor? Heb jij je keuze voor gordijnen gemaakt, neem dan onze tips en aandachtspunten mee voordat je gordijnen gaat aanschaffen.

Gordijnen kopen, waar let je op?

Gordijnen zijn op verschillende manieren te bevestigen. Zo kun je kiezen voor een gordijnrails, maar ook roedes zijn populair. Het voordeel van een rails is dat de gordijnen net wat gemakkelijker te sluiten zijn. Daarnaast kun je ook kiezen voor een elektrische gordijnrails, die te bedienen is vanaf je smartphone. Ben jij niet thuis en wil je jouw woning een bewoonde indruk laten geven, dan sluit je ’s avonds vanaf een afstand jouw gordijnen bijvoorbeeld. Maak dus allereerst je keuze voor het bevestigingssysteem. Roedes kennen een meer rustieke uitstraling, wellicht past dit beter binnen jouw interieur.

Welk type gordijn kies ik?

Gordijnen zijn prima met elkaar te combineren. Kies jij voor vitrage gecombineerd met overgordijnen, of ga je direct voor inbetween gordijnen? Inbetween gordijnen zijn een tussenfase tussen vitrage en overgordijnen. Je kunt vanaf de buitenzijde nauwelijks naar binnen kijken door dit type gordijn, maar andersom -vanaf de binnenzijde van je woning- kijk je juist best gemakkelijk naar buiten. Inbetween gordijnen zijn ideaal wanneer je maar 1 type gordijn wilt ophangen.

Gordijn lamellen

Naast hangende gordijnen is er ook nog de keuze voor paneelgordijnen. Dit systeem lijkt enigszins op het aloude lamellensysteem, echter tegenwoordig zijn de lamellen in uiteenlopende breedtes verkrijgbaar en bekleed met gordijnstof. Vooral bij grote moderne raampartijen kan dit een mooie oplossing vormen.

Spelen met kleur

Overgordijnen zijn in vele stoffen, dessins en kleuren verkrijgbaar. Sommige stoffen kreuken sneller dan de anderen, informeer hiernaar bij bestellen. Vitrage, inbetween gordijnen en lamellen zijn in effen wit of varianten hierop verkrijgbaar, maar ook met mooie dessins. Van een licht streepje tot prachtige kleurrijke patronen. Combineer gerust effen met een strook gekleurde gordijnen, het effect is verbluffend en lekker modern. Dit is ook mogelijk bij de keuze voor paneelgordijnen, wat een eigentijds beeld oplevert.

Opmeten van gordijnen

Neem de exacte afstanden op vanaf de gordijnrails of roede tot aan het punt waar het gordijn exact moet komen. Meet ook de precieze breedte op, van kozijn tot kozijn. Nu je over de exacte maten beschikt kun je vervolgens online je bestelling plaatsen bijvoorbeeld. Bij bezoek van een online raamdecoratiewinkel kun je via diverse stappen zeer eenvoudig zelf je gordijnen op maat laten maken. Het programma berekent hoeveel extra gordijnstof er nodig is om de gordijnen passend te krijgen. Meestal kun je bij de breedte uitgaan van bijna een verdubbeling van de benodigde gordijnstof om plooien te kunnen bewerkstelligen. Bij de lengte komt ook nog zo’n 30 cm extra stof, wat nodig is voor het aanbrengen van zomen en de afwerking om de gordijnen te bevestigen.

Geplaatst in: blog