Goedkoop of duur plaatmateriaal? De kwaliteitsverschillen

Wie graag zelf meubels, kasten en tafels maakt krijgt onherroepelijk te maken met plaatmateriaal, of massief hout. Veel liefhebbers geven heimelijk de voorkeur aan massief hout, maar aangezien dit zeer bewerkelijk is om de juiste dikte te verkrijgen stappen doe-het-zelvers veelal over op plaatmateriaal. Maar ook onderling kan plaatmateriaal verschillen van kwaliteit. Goedkoop plaatmateriaal is namelijk lang niet altijd de beste keuze helaas, en dit kan zonde zijn van de geïnvesteerde energie in een mooi bouwwerk. Daarom kijken we in dit artikel naar de verschillen tussen goedkoop en duur plaatmateriaal. Wat is een verstandige keuze? Je leest het hier.

Goedkoop plaatmateriaal duurkoop?

Hieronder zetten we de verschillen tussen goedkoop en duurder plaatmateriaal voor je op een rij.

  • Stevigheid: Hoogwaardig, duurder plaatmateriaal laat je niet gauw in de steek, in tegenstelling tot goedkoop plaatmateriaal. Globaal genomen is de draagkracht van hetzelfde plaatmateriaal in verschillende prijsklassen het grote verschil. Het is belangrijk voor het beoogde doeleinde plaatmateriaal aan te schaffen dat de juiste draagkracht biedt. In dat geval kom je meestal in het hogere prijssegment uit.
  • Scheuren: In bepaalde gevallen scheurt goedkoop plaatmateriaal als OSB plaat bij de verwerking (zoals bij timmerwerk). Dit kan ‘m in het feit liggen dat de gebruikte grondstoffen voor de OSB platen verschillen van elkaar. Wat is de kwaliteit van de houtsnippers? Van welk hout is het afkomstig en hoe is het verwerkt? Allemaal aandachtspunten die het verschil in kwaliteit kunnen beïnvloeden.
  • Productie: Bij de productie van goedkoop plaatmateriaal kunnen andere (goedkopere) grondstoffen gebruikt zijn dan bij duurder plaatmateriaal het geval is. Hierdoor kan goedkoop plaatmateriaal eerder zijn kwaliteit verliezen en kunnen fineerlagen eerder loslaten bijvoorbeeld.

Plaatmateriaal kopen?

Het zelf bouwen van (keuken)kasten en tafels kan zeer arbeidsintensief zijn. Het grote voordeel is dat er echt een kast ontstaat geheel naar eigen wens en op maat. Dit maatwerk zelf uitvoeren bespaart in kosten. Natuurlijk dien je over technisch inzicht te beschikken en over de juiste gereedschappen. Plaatmateriaal kun je het beste kopen bij een houthandel online, iets wat de meeste doe-het-zelvers wel weten.

Voordelen van houthandel online

De reden om een online houthandel te bezoeken laat zich niet raden: de overweldigende keuze zorgt ervoor dat je altijd de juiste materialen vindt voor de klus. Het brede scala, wat je niet bij een bouwmarkt aantreft, is één reden. De andere reden is dat de plaatmaterialen van een hoge kwaliteit zijn. De vakspecialist biedt dus een breed assortiment van een hoge kwaliteit. Daarnaast wordt per product zeer duidelijk omschreven voor welke doeleinden het geschikt is en of het ook geschikt is voor vochtige ruimtes, buitengebruik of uitsluitend voor binnengebruik. De klant wordt duidelijk geïnformeerd over de product-eigenschappen.

Tot slot, de online houthandel kent grote voorraden, je hoeft dus nooit bang te zijn dat het plaatmateriaal niet leverbaar is! Jouw bestelling wordt netjes tot aan de voordeur afgeleverd, of op een specifieke werkplek.