Waarom schakelmateriaal onmisbaar is in huis

Schakelmateriaal is onmisbaar in huis. Alhoewel we er dagelijks wel tientallen keren gebruik van maken, zijn we er maar zelden bewust mee bezig. Wat is schakelmateriaal nou eigenlijk precies? En wat moet je erover weten voor als het een aan vervanging toe is? Lees het hier!

Functie

Schakelmateriaal staat voor alle elementen die te maken hebben met de stroomvoorziening in- en om het huis, zoals lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten. Doorgaans worden deze elementen binnenshuis zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst, zodat ze enkel als functionaliteit dienen.

Onderdelen

Als je schakelmateriaal wilt gaan aanschaffen, moet je op een aantal zaken letten. Zo is het van belang te weten dat vrijwel elk schakelmateriaal uit meerdere onderdelen bestaat. Namelijk uit een basiselement zoals een wandcontactdoos, schakelaar of dimmer, een bedieningspaneel met bijvoorbeeld de bedieningsknoppen voor lichtschakelaars en het afdekraam ter afwerking.

Merk

Het is van belang dat je de onderdelen van het schakelmateriaal altijd van hetzelfde merk aanschaft. Als je dit niet doet is de kans groot dat de onderdelen niet goed op elkaar aansluiten en het schakelmateriaal daardoor niet (naar behoren) zal functioneren. Dit geldt ook voor producten uit verschillende (stijl)series.

Aanbod

Het aanbod in soorten schakelmateriaal is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Op het gebied van stopcontacten, valt er te kiezen uit stroompunten met- en zonder randaarde, USB-toegang en kinderbeveiliging. Met betrekking tot schakelaars zijn oriëntatielicht, bewegingsmelder, wisselschakelaar, kruisschakelaar, meerdere-standen-schakelaar, op- en neer schakelaar of trekschakelaar te overwegen opties. Ook zijn er diverse dimmers op de markt.

Waterbestendigheid

Ook is het aan te raden om in (mogelijke) vochtige ruimtes of buitenshuis gebruik te maken van waterbestendig schakelmateriaal, zoals de Berker w1. Dit waarborgt de veiligheid van het gebruik van schakelmateriaal op spatgevaarlijke plekken.

Installatie

Het is niet nodig om de installatie van het schakelmateriaal aan een installateur over te laten. Een doorsnee thuisklusser, met enige kennis op het gebied van elektriciteit, zal het klusjes gemakkelijk en op een veilige manier kunnen klaren.

. Met de juiste kennis en gereedschappen kunt u dit zelf doen en zo geld besparen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom het niet nodig is om de installatie van het schakelmateriaal aan een installateur over te laten en hoe u dit zelf kunt doen.

Waarom zelf schakelmateriaal installeren?

Het inhuren van een installateur kan duur zijn. Door zelf het schakelmateriaal te installeren, bespaart u niet alleen geld, maar u kunt ook de volledige controle hebben over het proces. Bovendien kunt u de installatie aanpassen aan uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Benodigde gereedschappen en materialen

Voordat u begint met de installatie, moet u ervoor zorgen dat u de juiste gereedschappen en materialen bij de hand heeft. Hier is een lijst van wat u nodig heeft:

  1. Schakelmateriaal: Zorg ervoor dat u het juiste type en merk schakelmateriaal kiest dat past bij uw behoeften en interieur.
  2. Schroevendraaiers: U hebt schroevendraaiers nodig om de schakelaars en stopcontacten te bevestigen.
  3. Spanningstester: Dit gereedschap is essentieel om te controleren of er stroom op de draden staat voordat u begint met werken.
  4. Striptang: Een striptang wordt gebruikt om de isolatie van de draden te verwijderen.
  5. Kniptang: Met een kniptang kunt u de draden op de juiste lengte knippen.
  6. Elektriciteitstester: Dit gereedschap wordt gebruikt om te controleren of er spanning op een stopcontact staat.
  7. Meetlint: Een meetlint is handig om de juiste positie van het schakelmateriaal te bepalen.
  8. Pijpenbuiger: Als u buizen moet buigen, is een pijpenbuiger noodzakelijk.
  9. Veiligheidsuitrusting: Vergeet niet om veiligheidsbril en handschoenen te dragen om uzelf te beschermen tijdens het installatieproces.

Stappen voor het installeren van schakelmateriaal

Hier zijn de stappen die u moet volgen om schakelmateriaal te installeren:

  1. Schakel de stroom uit: Voordat u begint met werken, moet u altijd de stroom uitschakelen door de juiste zekering uit te schakelen. Gebruik de spanningstester om te controleren of er echt geen stroom meer op de draden staat.
  2. Verwijder het oude schakelmateriaal: Verwijder voorzichtig het oude schakelmateriaal met behulp van de schroevendraaier. Let op de bedrading en zorg ervoor dat u deze niet beschadigt.
  3. Bereid de draden voor: Strip de draden met behulp van de striptang en knip ze op de juiste lengte