Waarom schakelmateriaal onmisbaar is in huis

Comment are off

Schakelmateriaal is onmisbaar in huis. Alhoewel we er dagelijks wel tientallen keren gebruik van maken, zijn we er maar zelden bewust mee bezig. Wat is schakelmateriaal nou eigenlijk precies? En wat moet je erover weten voor als het een aan vervanging toe is? Lees het hier!

Functie

Schakelmateriaal staat voor alle elementen die te maken hebben met de stroomvoorziening in- en om het huis, zoals lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten. Doorgaans worden deze elementen binnenshuis zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst, zodat ze enkel als functionaliteit dienen.

Onderdelen

Als je schakelmateriaal wilt gaan aanschaffen, moet je op een aantal zaken letten. Zo is het van belang te weten dat vrijwel elk schakelmateriaal uit meerdere onderdelen bestaat. Namelijk uit een basiselement zoals een wandcontactdoos, schakelaar of dimmer, een bedieningspaneel met bijvoorbeeld de bedieningsknoppen voor lichtschakelaars en het afdekraam ter afwerking.

Merk

Het is van belang dat je de onderdelen van het schakelmateriaal altijd van hetzelfde merk aanschaft. Als je dit niet doet is de kans groot dat de onderdelen niet goed op elkaar aansluiten en het schakelmateriaal daardoor niet (naar behoren) zal functioneren. Dit geldt ook voor producten uit verschillende (stijl)series.

Aanbod

Het aanbod in soorten schakelmateriaal is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Op het gebied van stopcontacten, valt er te kiezen uit stroompunten met- en zonder randaarde, USB-toegang en kinderbeveiliging. Met betrekking tot schakelaars zijn oriëntatielicht, bewegingsmelder, wisselschakelaar, kruisschakelaar, meerdere-standen-schakelaar, op- en neer schakelaar of trekschakelaar te overwegen opties. Ook zijn er diverse dimmers op de markt.

Waterbestendigheid

Ook is het aan te raden om in (mogelijke) vochtige ruimtes of buitenshuis gebruik te maken van waterbestendig schakelmateriaal, zoals de Berker w1. Dit waarborgt de veiligheid van het gebruik van schakelmateriaal op spatgevaarlijke plekken.

Installatie

Het is niet nodig om de installatie van het schakelmateriaal aan een installateur over te laten. Een doorsnee thuisklusser, met enige kennis op het gebied van elektriciteit, zal het klusjes gemakkelijk en op een veilige manier kunnen klaren.

About the Author