Zelf een overkapping maken van kunststof platen

Comment are off

Het grote voordeel van een overkapping is natuurlijk dat je ondanks weer en wind het hele zomerseizoen gewoon buiten kunt zitten. Zijn er wat mindere dagen in de zomer, of wil je gewoon buiten kunnen eten, dan is daar de overkapping voor. Je kunt een overkapping natuurlijk gewoon bestellen bij de specialist die hem voor je op maat maakt, maar je kunt er ook voor kiezen om hem zelf te maken. In dit artikel lees je welke materialen je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Ombouw van hout

Het zelf maken van een overkapping werkt het handigste met hout, omdat hout door iedereen eenvoudig te bewerken is. In verreweg de meeste gevallen wordt er gekozen voor hardhout, omdat dit hout goed weersbestendig is. Natuurlijk zul je moeten beschikken over een zaagmachine (cirkelzaag) met werkbank om echt tot maatwerk te komen. Lukt dit echter niet, dan kan het zo zijn dat de plaatselijke bouwmarkt wellicht de planken op maat kan zagen. Toch vormt zelf bewerken met de zaag een pre, zo kun je altijd direct aan de slag wanneer ergens toch nog een randje vanaf moet. Hardhout is natuurlijk hard, en daardoor moeilijker door te zagen (vooral met een handzaag).

Een andere populaire houtsoort voor het maken van een overkapping is vurenhout. Vurenhout wordt ook wel aangeduid als ‘steigerhout’ en is eveneens goed weersbestendig. Vurenhout heeft als voordeel dat het wat flexibeler, minder hard hout is dan hardhout en dus eenvoudiger te bewerken is.

Voor beide houtsoorten geldt dat zij wel met een beits behandeld dienen te worden om mooi in conditie te blijven en niet vaal te worden door weersomstandigheden. Om de palen vast te zetten kun je een gat van zo’n 30 cm graven op de plek waar de palen moeten komen. Plaats de palen hierin en vul op met snelbeton en water. Op de zakken snelbeton kun je precies lezen hoe de procedure verloopt.

Kunststofplaten voor de afwerking

Welke kunststofplaten komen het beste in aanmerking voor het maken van een terrasoverkapping? De meest gebruikte soort zijn polycarbonaat platen. Deze kunststofplaten kennen enkele grote voordelen; ze zijn niet alleen flexibel, maar ook ontzettend sterk. De ideale kunststof platen voor een terrasoverkapping! Je kunt polycarbonaat kopen in verschillende diktes. De gekozen dikte laat je afhangen van de afstand tussen het aantal houtlatten wat je gebruikt. Vind je het mooi om zo min mogelijk latten te gebruiken voor het afdak, dan kies je voor een dikkere polycarbonaatplaten van bijvoorbeeld 16 mm dikte. De dikte zorgt ervoor dat ze niet gaan doorhangen van lat naar lat.

Verschillende soorten polycarbonaatplaten

Wil je je huid beschermen tegen verbranding door de zon, dan kun je kiezen voor UV-werende polycarbonaatplaten. Ook is er de keuze voor matterende polycarbonaatplaten, of getinte / smoke kunststofplaten in diverse tinten. Zo kun je jouw terrasoverkapping geheel op maat maken, passend bij je persoonlijke voorkeuren en de stijl van de woning.

About the Author