Bijna iedere woning of appartement heeft wel een deurbel. We denken er natuurlijk niet veel bij na, maar ook de deurbel heeft in de loop der jaren een heuse ontwikkeling ondergaan, waarbij momenteel hypermoderne deurbellen te koop zijn, werkzaam op wifi met ontelbare geluiden en tonen.
Van oudsher, klopte men op een deur als men zich als bezoeker meldde. Soms met behulp van een deurklopper, of van een losse bel. Wat later werden er deurbellen uitgevonden, waar de koperen bel dan in de hal hing en was verbonden met een soort van dradensysteem, zodat de bezoeker een knop moest uittrekken en de bel begon te luiden. Sommige oude huizen hebben soms nog steeds een dergelijke bel, die er uit nostalgie vaak hangt. De eerste elektrische deurbel werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden en werkte nog steeds met een grote bel, maar hij reageerde op een elektrisch signaal.

Hoe werkt de draadloze deurbel?

Een draadloze deurbel bestaat uit een knop en een ontvanger. De knop wordt uiteraard bij de deur gemonteerd. In de meeste gevallen zijn de belknoppen voorzien van een batterij. Maar als het gewenst is, kan deze ook aangesloten worden op stroom. De ontvanger kan overal in huis geplaatst worden, maar wel binnen het bereik van de knop. Als je een groot huis hebt, kan je meerdere ontvangers in huis plaatsen, zodat je overal het geluid van de deurbel kan horen. Er wordt of via radiogolven, of via wifi, na het indrukken van de knop verbinding gemaakt met de ontvanger. In tegenstelling tot vroeger, toen je nog een lelijke kast aan de muur had hangen, zijn ontvangers hip en modern. Ook hoef je deze niet perse meer aan de muur te installeren en zijn ze draagbaar. Als je kijkt op internet dan vind je daar uitgebreide beschrijvingen voor de beste wifi deurbel voor jou.

Geluids- en volumeopties

Afhankelijk van de deurbel die je kiest, hebben de meeste deurbellen een grote verscheidenheid aan tonen, deuntjes en liedjes. De wat goedkopere modellen hebben een keuze uit een beperk aantal geluiden, wat op zich voldoende moet zijn. Wil je echt uitpakken, dan zijn er deurbellen, waarbij het zelfs mogelijk is om liedjes te downloaden. Ook kan je deuntjes instellen voor een bepaalde gelegenheid, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Het is ook belangrijk dat je het volume van je deurbel in kan stellen. Als je bijvoorbeeld de muziek hard hebt aanstaan, kan je het volume verhogen, of verlagen of zelfs uitzetten als je geen behoefte hebt aan bezoek.

Overige opties

Er zijn deurbel systemen die meerdere drukknoppen ondersteunen. Voor een normale woning zal dit niet nodig zijn, maar mocht je een kamer verhuren, dan kan de huurder gebruikmaken van een eigen deurbel. De modernste deurbel systemen zijn voorzien van een beveiligingsoptie. Zo kan een systeem gekoppeld worden aan een bewegingsmelder. Uiteraard is het ook mogelijk om de deurbel te verbinden met een camerasysteem. Zodra er dan aangebeld wordt, kan je binnen op een scherm of zelfs op je mobiele telefoon zien wie er voor de deur staat.