Beste bouwmaterialen voor verduurzaming woning

Verduurzaming van de woning heeft steeds meer prioriteit. Is het niet vanuit groene overweging, dan is het wel om de energiekosten te reduceren. Hoe kun je je woning verduurzamen met bouwproducten die langdurig meegaan en welke aan het einde van de rit recyclebaar zijn?

Wat wordt verstaan onder duurzame bouwmaterialen?

Lang niet alle duurzame producten worden daadwerkelijk duurzaam geproduceerd, omdat dit simpelweg nog niet mogelijk is. Zo is de voornaamste productie van zonnepanelen niet zeer milieuvriendelijk (buiten het recyclen van zonnepanelen en hergebruik, wat op kleinere schaal plaatsvindt). Toch zien wij het eindproduct, de zonnepaneel, als duurzaam. Dit aangezien hij vanaf het moment van plaatsing uiteraard energie opwekt, tel daarbij de lange levensduur op en je hebt een duurzaam product. Dit geldt voor meerdere soorten duurzame woonproducten en bouwmaterialen.

Hoewel de productie dus niet altijd perse zeer milieuvriendelijk is, is het eindproduct dit vaak wel.

Duurzame isolatiematerialen

Het goed isoleren van je woning is zeer belangrijk om op energiekosten te besparen, aangezien er minder verwarmd hoeft te worden in een goed geïsoleerde woning. Men kan isoleren d.m.v. chemische producten, zoals bijvoorbeeld purschuim, maar ook zijn er goede duurzame alternatieven verkrijgbaar. Denk hierbij aan isolatierollen afkomstig van vlas en hennep! Beiden plantaardig, zonder de afgifte van schadelijke stoffen (iets wat bij purschuim soms niet het geval is, in extreme gevallen worden bewoners ziek van dit isolatiemateriaal). Vloeren en wanden kunnen perfect met hennep en vlas geïsoleerd worden.

Isoleren met kunststof

Wie in een oudere woning woont zonder dubbelglas, of dubbelglas wat niet afdoende isoleert, kan kiezen voor een polycarbonaat voorzetraam. Deze werkt geweldig isolerend én geluiddempend. Polycarbonaat gaat oneindig lang mee en is recyclebaar. Ontdek de kunststoffen van PerlaPlast op de website voor overige isolerende toepassingen.

Wanden stucen met leemstuc

Leemstuc is een eeuwenoud middel om wanden mee te maken dan wel te stucen. Dit materiaal is enigszins terracotta kleurig van oudsher, maar is ook in gebroken wit verkrijgbaar tegenwoordig. Het voordeel van leemstuc is dat het een natuurlijk alternatief betreft voor gipswanden. Leemstuc is vochtabsorberend, maar stoot het ook weer af. Schimmels krijgen zodoende nauwelijks kans zich te ontwikkelen. Daarbij komt ook nog eens dat leemstuc isolerend werkt; in de zomer biedt het verkoeling en in de winter houdt het de warmte beter vast.

Duurzaam dak

Het groene dak vormt een geweldige isolatie bron! Het zorgt voor een extra dikke natuurlijke beschutte laag, die ook het regenwater nog eens grotendeels absorbeert. Voor de aanleg van een groendak wend je jezelf tot de specialist, aangezien de dakconstructie dit zware dak moet kunnen dragen (want zodra het heeft geregend zal het dak erg verzwaren). Ook zijn uitsluitend specifieke planten geschikt voor het groene dak; een aandachtspunt dus.

Tot slot

Naast duurzame bouwmaterialen is het eveneens belangrijk te investeren in zonnepanelen en de warmtepomp. De warmtepomp werkt (behalve hybride modellen) op elektriciteit, wat je direct kunt gebruiken vanaf je zonnepanelen

Geplaatst in: page