Groendak helpt het klimaat en je portemonnee

Niet alleen bijen, insecten en vogels zijn blij met je groendak. Zelf profiteer je ook van allerlei voordelen als je een dakbedekking met planten plaatst. Zo wordt de warmte van je huis beter gereguleerd en merk je op je energierekening dat je geld bespaart. Wie ook al zonnepanelen op het dak heeft, krijgt hiervan bovendien een hoger rendement. We vertellen hier meer over de diverse voordelen van een groendak.

Voordelen van een plantendak voor je woning

Woon je in de stad, dan kan je best wel eens last van geluidsoverlast hebben. Een groendak zorgt ervoor dat geluid van buitenaf gedempt wordt, zodat lawaai of geluiden van de straat minder overlast geven. In de zomer functioneert het dak als een airco, omdat de planten zonlicht absorberen. Zo heb je minder warmteoverlast op hete dagen. Je dakbedekking gaat bovendien twee tot driemaal langer mee, omdat deze door de groenlaag beschermd wordt tegen de weersomstandigheden. Al deze voordelen samen maken dat de waarde van je huis stijgt. Ten slotte is een groendak natuurlijk ook gewoon heel mooi om te zien.

Het gemak van een sedum cassette

Het aanleggen van een groendak is niet ingewikkeld. Wil je je plantenlaag zelf installeren, dan kan je het beste gebruik maken van sedumdak cassettes. Een sedum cassette is een kant-en-klare plantenbak die bestaat uit meerdere lagen. De bovenste twee lagen worden gevormd door vetplanten, kleurige vegetatie en voedingsbodem. De onderste lagen zijn voor de afvoer en opslag van regenwater en beschermen je dak. De cassettes klikken als puzzelstukken aan elkaar, hebben nauwelijks onderhoud nodig en bevorderen de biodiversiteit. Regenwater komt via verdamping weer terug in de lucht en het riool wordt hierdoor minder belast.

Veel mogelijkheden bij SedumPlaza

De voordelen van een groene omgeving op het humeur van mensen is bekend. Mensen voelen zich beter als er veel natuur in de buurt is en er ontstaat verbroedering. Zelfs vandalisme en agressie nemen af in een buurt waar veel groen aanwezig is. Ook op ziektes, zoals hartklachten en diabetes, heeft de aanwezigheid van een groene buurt een positief effect. Een van de bedrijven waar je terecht kan voor een groendak en voor handige sedum cassettes, is SedumPlaza. Je vindt hier altijd een bedekking die past bij je situatie en het personeel geeft je desgewenst professioneel advies. Ook het plaatsen van een groendak kunnen de medewerkers voor je verzorgen.

Geplaatst in: page