Een lichtkoepel is een goede investering voor je villa. Het zorgt er namelijk voor dat er meer natuurlijk licht ontstaat in huis en het laat je kamers er altijd helder uit zien. Hierdoor hoef je minder snel de lamp te gebruiken en daarmee bespaar je weer energie. En zo zitten er nog meer voordelen aan een lichtkoepel op je villa.
Lichtkoepels zijn er in verschillende soorten, materialen en maten. Zo heb je enkelwandige, dubbelwandige, driewandige of zelfs vierwandige lichtkoepels. Hoe meer schalen des te beter de isolatie is. Daarnaast zijn er twee materialen waaruit gekozen kan worden, dit zijn acrylaat en polycarbonaat. Het verschil tussen deze twee is dat polycarbonaat slagvast is en daarmee ook sterker. Dan heb je nog heldere en niet heldere lichtkoepels. Heldere lichtkoepels laten het meeste licht door en zijn dan ook transparant. De niet heldere lichtkoepels hebben een opaal wat zonlicht filtert en dat zorgt ervoor dat de koepel niet doorzichtig is.
Een bijkomend voordeel van een lichtkoepel op je villa is dat de lichtkoepel standaard voorzien is van een anti-inbraak systeem. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken wanneer je op vakantie bent. Ook zorgt een lichtkoepel voor een ruimtelijk gevoel als je binnenstaat. Dit komt door de hoeveelheid natuurlijk daglicht wat binnenkomt. Daglicht is ook nog eens belangrijk voor je gezondheid, gemoedstoestand en je biologische klok. Het licht zorgt ervoor dat je lichaam weet wanneer hij wakker moet blijven. Dit is dus een groot voordeel.
In de winter kan een lichtkoepel deels werken als verwarming. Wanneer het zonlicht erop schijnt zal het de kamer sneller verwarmen waardoor je in de winter minder verwarmingsenergie nodig hebt. Nu zul je vast denken, ja maar in de zomer dan? Voor de zomer heb je speciale zonwering die de lichtkoepel verduisteren wanneer het te warm is buiten. Zeker als je een lichtkoepel op een plat dak plaatst is een zonwering sterk aan te raden vanwege de warmte.
Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste lichtkoepel kiest?
Er zijn verschillende soorten lichtkoepels voor verschillende daken. Iedere lichtkoepel set bestaat uit een dakopstand en dubbelwandige lichtkoepel. Zo heb je de dakopstanden in polyester, PVC of aluminium. Een PVC dakopstand wordt gebruikt voor optimale isolatie, wil je een sterkere dakopstand, dan moet je kiezen voor metaal. Deze zijn sterker en worden voornamelijk gebruikt voor lichtkoepels van grotere formaten.
Verder zit er nog een verschil tussen megatubes, deze zijn voor een schuin of plat dak. Dit is een speciaal soort lichtkoepel dat meer lichtinval creëert. Je hebt ventilerende lichtkoepels, vlakke lichtkoepels, lichtkoepels met daktoegang, soltaube daglichtsystemen, die Soltaube daglichtsystemen kunnen het licht nog verder transporteren als alleen een lichtkoepel kan en er zijn nog dakramen.
Heb je een wat kleinere ruimte in je villa dan kun je dus voor een lichtkoepel kiezen met een Soltaube daglichtsysteem om zo de ruimte groter te laten lijken. Heb je een dakterras op je villa? Dan is een lichtkoepel met daktoegang aan te raden. Zo heb je een multifunctioneel dak. Je maakt namelijk en gebruik van het daglicht wat via de lichtkoepel naar binnenkomt en tegelijkertijd kun je er doorheen naar het dakterras. Wil je graag een lichtkoepel en tegelijk kunnen ventileren, dan is en ventilerende lichtkoepel iets voor jou.
Ben jij benieuwd naar de verschillende soorten lichtkoepels? Op de website van Bouw-Handel.nl vind je alle informatie die je nodig hebt!