Wat kunnen we van verlichting verwachten in 2023?

Comment are off

Verlichting in huis is veel meer dan slechts een praktische nood. Het is een accessoire dat ook de aandacht trekt op het moment dat de verlichting uit staat. Daarnaast bepaalt het voor een groot deel de sfeer in een ruimte én last but not least, is het gewoon enorm handig. Helemaal in de donkere maanden van het jaar is stijlvolle verlichting in huis onmisbaar. In 2023 kunnen we weer het een en ander verwachten op het gebied van verlichting. Wij nemen je mee in de belangrijkste trends. Lees hier wat je kunt verwachten op het gebied van verlichting in 2023.

1. inbouwspots blijven heel populair, in alle vormen en kleuren
Spots in of op het plafond zijn eigenlijk onmisbaar in huis. Je kunt dit een beetje zien als de hoofdverlichting, of de basisverlichting. Deze spotjes zijn ingebouwd in het plafond of op het plafond en voorzien vaak de hele ruimte van verlichting. Tegenwoordig zijn ze in alle vormen en kleuren te verkrijgen! Je kunt ze dus ook echt inzetten als een stijlvol accessoire. Ga bijvoorbeeld voor vierkante zwarte spotjes in een strak interieur of ga juist voor een ronde beige kleur om in te blenden in een rustig, natuurlijk interieur. De mogelijkheden zijn eindeloos! Extra tip: zet een dimmer op de spots en zet ze op verschillende schakelaars. Zo kun je perfect de sfeer in een ruimte bepalen.

2. Internet of things: toestellen met elkaar laten communiceren
Je denkt misschien: wat betekent Internet of things? Maar dit betekent eigenlijk om verschillende elektrische apparaten met elkaar te laten communiceren via het internet. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat als een deur opent, de sensor van de deur dit doorgeeft aan de verlichting en op deze manier het licht aanzet. Hierdoor staat verlichting alleen aan als dit daadwerkelijk nodig is en staan er niet onnodig verschillende lampen te branden. In 2023 gaat dit een grote rol spelen.

3. Driverless spots: aansluiting rechtstreeks op 220V
Zoals eerder benoemd blijven de de ingebouwde spotjes erg populair. Wil jij ook graag mooie, strakke (inbouw) spots maar kun je geen driver of transformator kwijt? Dan zijn deze spots de oplossing voor jou! Dit zijn spotjes die je direct op 220v kunt aansluiten. Hierbij heb je de voordelen van de stijlvolle spotjes, maar hoef je geen extra driver of transformator te monteren.

4. Spots met ingebouwde LED modules
In 2023 staat duurzaamheid weer hoog op de kalender. Niet zo gek dus dat we dit ook terug zien in het interieur. Meer specifiek: in de verlichting. De energieprijzen stijgen de pan uit, dus we gaan veel bewuster en duurzamer om met de energie. We zetten de verlichting uit in de ruimtes waar toch niemand is. Hier helpt tip 2 natuurlijk ook al een handje bij. Maar ook LED verlichting wordt het nieuwe normaal. We zien deze trend natuurlijk al een aantal jaren voorbij komen maar in 2023 kunnen we niet meer zonder. Deze verlichting heeft een langere levensduur en verbruikt een stuk minder energie. Extra fijn: tegenwoordig geven LED lampen ook prachtig licht. Van warm tot wit licht, er is voor ieders smaak een geschikte LED lamp te vinden.

Dit zijn de verwachtingen voor het jaar 2023 op het gebied van verlichting. Een extra tip vanuit ons: vul je basisverlichting aan met mooie sfeerlampen. Denk aan vloerlampen, wandlampjes of bijvoorbeeld een fijn, warm lampje op een (bijzet) tafel. Dit brengt een hoop sfeer in huis zonder direct een mega investering te hoeven zijn. Gebruik bovenstaande tips en trends om de basis van je verlichting op orde te hebben. Als je basis goed zit, kun je de rest mooi aanvullen met items die jij mooi vindt.

About the Author