Wat verandert er in 2024 voor bouwers en huiseigenaars?

Wat verandert er in 2024 voor bouwers en huiseigenaars?

2024 staat voor de deur en voor (ver)bouwers en huiseigenaars brengt dit jaar enkele belangrijke veranderingen met zich mee. Als je van plan bent om een woning te (ver)bouwen of te kopen, wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van de nieuwe regels en premies die het jaar in petto heeft. In dit artikel nemen we je mee door de wijzigingen die 2024 met zich meebrengt, zodat je goed voorbereid bent.

Wat verandert er in 2024 voor bouwers en huiseigenaars?

2024 brengt enkele belangrijke veranderingen en trends met zich mee voor (ver)bouwers en huiseigenaars in Vlaanderen. Het is van essentieel belang om goed op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen om je plannen op een effectieve en strategische manier te kunnen aanpakken. Of je nu investeert in hernieuwbare energie, duurzaam bouwen, of slimme woningtechnologie, zorg ervoor dat je keuzes maakt die passen bij jouw behoeften en doelstellingen.

2024 belooft een jaar van verandering en innovatie te worden in de vastgoedsector. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en maak weloverwogen beslissingen om het meeste uit je (ver)bouwprojecten te halen

Einde verlaagd btw-tarief 6% op zonnepanelen en zonneboilers

Sinds 1 april 2022 gold er een gunstig btw-tarief van 6% voor zonnepanelen en zonneboilers, met als doel gezinnen aan te moedigen deel te nemen aan de energietransitie. Huishoudens konden hierdoor betaalbaar investeren in duurzame energie. Echter, vanaf 1 januari 2024 wordt dit tarief teruggeschroefd naar het standaardtarief van 21%. Het verlaagde btw-tarief van 6% blijft wel behouden voor warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar.

Maar is investeren in hernieuwbare energie nog steeds interessant voor je portemonnee? Absoluut! De installatie van zonnepanelen of een zonneboiler verdient zichzelf na enkele jaren gewoon terug.

Premie voor zonnepanelen stopt in 2024

Herinner je je die nostalgische dagen van de terugdraaiende teller nog? In 2021 werd de eenmalige premie voor zonnepanelen geïntroduceerd, waarbij je een royale premie van € 1.500 ontving voor je eerste zonnepaneelaankoop met professionele installatie. Deze premie daalde in 2023 naar € 750 en zal in 2024 verder halveren naar € 375. Echter, deze premie wordt vervroegd stopgezet en loopt af op 31 december 2023. Als je nog wilt profiteren van deze premie, moet je dus snel handelen.

Sloop en heropbouw

Sinds 1 januari 2021 geldt het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van één of meerdere woningen in heel het land. Dit tarief is van toepassing voor particulieren die zelf een huis of houtskeletbouw bouwen of voor degenen die een woning kopen via een bouwpromotor, mits ze voldoen aan bepaalde sociale voorwaarden. Dit tarief is enkel geldig voor woningen die aan de volgende criteria voldoen:

  • Een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m²
  • De woning die wordt gesloopt en heropgebouwd moet 5 jaar als enige en eigen woning dienen, of de heropgebouwde woning moet langdurig verhuurd worden in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid.

Wat verandert er in 2024 voor sloop en heropbouw? De federale regering heeft besloten om het verlaagde BTW-tarief van 6% te verlengen voor particulieren. Echter, wie een heropgebouwde woning via een bouwpromotor kocht en de omgevingsvergunning voor de heropbouw vóór 1 juli 2023 heeft ingediend, komt nog steeds in aanmerking voor het verlaagde tarief. Dit geldt ook voor alle werkzaamheden die voor het einde van 2024 zijn betaald of gefactureerd.

Mijn Verbouwpremie in 2024

Ben je van plan om in 2024 te investeren in een woning of appartement in het Vlaamse gewest en wil je de energie-efficiëntie verbeteren? Sinds oktober 2022 kun je een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie, die afhankelijk is van jouw inkomenscategorie. Als je tot de laagste categorie behoort, ontvang je maximaal 50% van je factuur als premie. Voor een gascondensatieketel kun je maximaal 40% van je rekening verwachten. In de middelste inkomenscategorie is dit maximaal 35% van het factuurbedrag.

Vanaf 2024 zullen de voordeeltarieven voor de laagste inkomenscategorie dalen van 50% naar 35%, en voor de middelste inkomenscategorie van 35% naar 25%. De Vlaamse Regering heeft echter aangekondigd dat de hogere Mijn VerbouwPremie voor beide inkomenscategorieën wordt verlengd tot eind 2024, goed nieuws dus voor verbouwers en aannemers!

Verlenging extra premie asbestverwijdering

De extra premie van 8 euro per vierkante meter voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen) of dakisolatie (niet-residentiële gebouwen) wordt verlengd. Aanvragen kunnen nu worden ingediend tot eind 2025 in plaats van alleen facturen tot het einde van 2023. Dit betekent dat facturen opgemaakt in 2024 en 2025 ook in aanmerking komen voor de premie, op voorwaarde dat de aanvraag tijdig wordt ingediend. Wat betreft dakisolatie in combinatie met asbestverwijdering in residentiële gebouwen is er geen specifieke einddatum vastgesteld.

Minder dossierkosten voor hypothecaire lening

Het afsluiten van een hypothecaire lening brengt extra kosten met zich mee, zoals notariskosten, schuldsaldoverzekering en dossierkosten. Sinds 2017 gold er een maximumbedrag van € 500 voor dossierkosten, maar vanaf 1 januari 2024 mogen banken nog maximaal € 350 aan dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Voor herfinanciering zullen de dossierkosten vanaf januari 2024 ook dalen, van € 250 naar € 175.

Indexatie huurprijs van slecht geïsoleerde woningen

Vanaf oktober 2023 mogen huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen weer stijgen. Tijdens de energiecrisis had de Vlaamse regering eigenaars van huurwoningen met energielabel D, E of F tijdelijk verboden de huurprijs te indexeren. Nu de energieprijzen genormaliseerd zijn, is deze maatregel niet langer van kracht. Het loont nog steeds de moeite om te investeren in de staat en isolatiewaarden van je woning, aangezien een betere staat kan leiden tot een hogere potentiële huurprijs.

Meeneembaarheid afgeschaft in 2024

Heb je voor 2022 de woning waar je gedomicilieerd bent gekocht en overweeg je een andere woning (geen tweede verblijf)? Tot 31 december 2023 geldt het principe van meeneembaarheid, waarbij je een deel van de registratierechten van je huidige woning kunt recupereren bij de aankoop van je nieuwe woning. Onderteken je de authentieke akte van je nieuwe woning na 31 december 2023, dan betaal je helaas opnieuw 3% registratierechten.

Kortom, 2024 brengt enkele belangrijke veranderingen voor (ver)bouwers en huiseigenaars in Vlaanderen. Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van deze wijzigingen, zodat je je plannen kunt aanpassen en optimaal kunt profiteren van de beschikbare premies en voordelen. We wensen je veel succes met je (ver)bouwprojecten in het komende jaar!

Strengere energieprestatie-eisen voor nieuwbouw

In 2024 worden de energieprestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen strenger. Dit betekent dat nieuwe woningen nog energiezuiniger moeten zijn dan voorheen. Deze strengere normen hebben tot doel de energie-efficiëntie te verhogen en de ecologische impact van nieuwe gebouwen te verminderen. Als je van plan bent een nieuwe woning te bouwen, is het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van deze eisen en ervoor te zorgen dat je bouwproject aan de geldende normen voldoet.

Vergroening van stedelijke gebieden

2024 zal ook getuige zijn van een voortdurende trend naar vergroening in stedelijke gebieden. Steden zullen blijven investeren in groene initiatieven, zoals de aanleg van parken, fietspaden en groendaken. Deze ontwikkelingen dragen niet alleen bij aan een aangenamere leefomgeving, maar kunnen ook de waarde van onroerend goed in stedelijke gebieden verhogen. Als huiseigenaar in de stad kun je profiteren van deze trend door te investeren in groene verbeteringen voor je woning, zoals het installeren van zonnepanelen, het aanleggen van een groene tuin of het verbeteren van de isolatie.

Duurzaam bouwen wordt de norm

Duurzaam bouwen is al enkele jaren een belangrijk aandachtspunt in de bouwsector, en deze trend zal zich in 2024 voortzetten. Bouwers en ontwikkelaars zullen steeds vaker kiezen voor duurzame bouwmaterialen en energie-efficiënte ontwerpen. Dit biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn. Als je van plan bent om een woning te (ver)bouwen, overweeg dan om duurzame praktijken te integreren in je project, zoals het gebruik van gerecyclede materialen, energiezuinige apparaten en groene isolatie.

Digitalisering en slimme woningtechnologie

De digitalisering en het gebruik van slimme woningtechnologie zullen in 2024 verder toenemen. Huiseigenaars zullen meer mogelijkheden hebben om hun woningen te automatiseren en te controleren via smartphone-apps. Dit omvat onder andere slimme thermostaten, beveiligingssystemen, verlichting en apparaten. Het investeren in dergelijke technologieën kan niet alleen het comfort en de veiligheid van je huis verbeteren, maar ook de waarde ervan verhogen.

 

Geplaatst in: page